2010 m. rugsėjo 26 d., sekmadienis

antra savaite

Sveiki!

Taigi, ka nuveikiau sia savaitele?:)

Pirmadieni dar pribaigiau keleta formalumu, buvau atsigert kavos su koordinuojancia organizacija, paplepejom: tie patys klausimai, kodel, kaip, kas kur, koks Lietvoj oras.. :)

Po to “padirbejusi” keleta h, keliavau i universiteta, atlikti kalbos testa, kad nustatytu mano lygi ir paskirtu i kazkuria grupe. Susirinko pilna diiiiiiiiidele auditorija svetimsaliu erasmusininku. Daugiausiai ispanai (si tauta labai myli Prancuzija, kiek pastebejau), nemazai kinu/japonu (deja, neskiriu), italu, turku bei kitokio plauko tautu atstovu. Lietuviu berods daugiau pastebeti neteko. Bet tarp 300 veidu gali buti kad ir praziopsojau..:)

Taigi parasiau as ta testa, nebuvo sunku. Pazadejo, kad penktadieni bus rezultatai ir suskirstys i grupes. Taigi susirasiu gal dar kokiu international draugeliu.

Antradieni dirbau nuo 9 ryto iki 18 vakaro, tai blemba, sunku issedeti tokia diena, kai nelabai ka turi beveikti.. :)
Beje, turejom susirinkimuka su komanda. Tai uztruko taip nei ilgai , nei trumpai 2,5 h :) nu jie megejai is leto viska issamiai aptarti :) ir cia tebuvo savaitinis susirinkimas..! buvo gana keista, kad taip ilgai, kai plius klausimai tokie gana abstraktus ir atrodo per daug jie issiplecia ties jais. Bet cia matyt dar mano racionalusis mastymas is banko sektoriaus skverbiasi, jie truputi labiau megsta pafilosofuoti apie tai, kaip suorganizuoti spinteles sukalima :) nu cia as aisku hiperbolizuoju, jie daugiausiai kalba apie centro gyventojus ir ju problemas. Tiesiog 2,5 h itemptai klausytis prancuzu kalbanciu tarpusavy labai greitai, gana sunku pasirode :)

Vakare susitikom su ispaniuku Antonio. Jis pakviete kartu savo grupioke prancuze, kuri Lietuvoje metus buvo Erasmuse, tai taip smagiai su ja pakalbejom apie Lietuvele :) taip smagu su svetimtaute kalbetis apie Tevyne, o smagiausia, kad jai labai viskas ten pas mus patiko. Pagloste savimeile :) kas juokinga, kad turime su ja bendra pazistama: mano klasioke Jurgita kartu su ja Vilniuje studijavo:) mazas pasaulis!
veliau sutikome dar du ju grupiokus su drauge, taigi nuejom visi i troskulio gatve, smagiai pasisedejom. Kazkaip tokioj aplinkoj lengviau man kalbasi prancuziskai, nei pvz. darbe, gal ne taip bijau klysti, del to :)

Kita diena i darba tereikejo 14 h, tai ramiai sau atsikeliau, pasitvarkiau. Tai va atejau darban, puse dienos aisku vel shuduka pramaliau. veliau pasikalbejau su tokiu kolega Dominique, jis truputi padejo man suprasti, koks mano pagrindinis tikslas ten. Taigi ju tas centras dabar neseniai persitvarke, taigi daug nauju gyventoju. Jie nori suburti ten is naujo tikra kolektyva, organizuoti su jais visokius uzsiemimus, vakarus. Taigi mano vienas pagrindiniu uzdaviniu padeti jiems tai sukurti. Tai nera taip lengva, kaip skamba. Nes zmoones labai skirtingi, motyvacijos daugelis turi nedaug, bet manau man patiks toks darbas.
Taigi likusias kokias 3 h darbe zaidziau pula su jaunimeliu, plepejom. Fainas darbas ane?:)
Jie nori, kad mokyciau juos anglu kalbos, nori pulo turnyro, va pradedu jau pasigaudyt ideju.
Jei jus turetumet kokiu ideju, ka galima su tokiu jaunimeliu suorganizuoti paveikt, labai labai laukiu patarimu! ;)

Kuo garseja prancuzija be sraigiu, bageciu, varliu kojeliu ir Eifelio boksto?
O taip – streikais! :)
Taigi ketvirtadieni cia nevazinejo viesasis transportas, nes jie ta diena streikavo.. taigi teko pesciom visur keliauti. Pilnos gatves mitinguotoju su plakatais, sukauja. Idomus reginys :) norejau nufotkint, bet deja fotoaparatas buvo isskroves. Bet, neabejoju, kad tai ne paskutinis streikas iki mano buvimo cia pabaigos, tai dar iamzinsiu.. :)

Ketvirtadieni darbe buvo susirinkimas su visu 5 tokiu centru, kaip musu, darbuotojais. Jis uztruko 3,5 h… :) isejau kvadratine galva :))) tie visi centrai tarpusavy bendradarbiauja, organizuoja kartu visokius uzsiemimus centru gyventojams, turi bendra biudzeta, taigi apie visa “ateinanti sezona” ir jo planus ir kalbejom.
Vakare turejom pas save susitikima su profesionaliu vireju, kuris kas antra ketvirtadieni ateis pas mus ir kartu su juo kazka gaminsim, tam kad ismoktu jaunimelis visokiu nauju patiekalu, suzinotu receptu, kad pagerintume tarpusavio bendravima zinoma. Taigi kursim bloga po to su nuotraukom, filmais ir t.t. Taigi cia vienas is uzsiemimu kartu.
Bus naudinga ir man pasitobulint virtuveje..:) speju mano mama dabar skaitydama katuciu ploja, ane, mama? ;))

Spalio 13 d. bus lietuvisku patiekalu vakaras..:) pasiuliau bulvinius blynus..:) bet sako, ka dar galima butu pagamint? Tai galvoju, gal salia ka nors pasiulytumet tokio paprasto lietuvisko? Laaaaaabai laukiu pasiulymu ;)

Po to vel palosem pula, pabendravom. Miskinis turbut man pavydi tokio darbo :)

Beje, Prancuzijoje oficialus ruduo prasideda ne kaip pas mus rugsejo 1, o rugsejo 23, taigi ketvirtadieni. Ir, kas keisciausia, tai buvo pirma diena kai lijo :)

Penktadieni keliavau i univera suzinoti savo kalbos testo rezultatu. Tai suskirste mus i grupes, nezinau, kaip parasiau. Mano grupej 20 zmoniu, 3 is ju vaikinai :) bus smagu :))

I musu centra atvyko gyventi amerikiete Anie. Ji Rennes liks 7 menesius, dirbs anglu kalbos mokytojos asistente licejuje. Su ja kazkaip is karto radom bendra kalba, pakvieciau ja vakare su manim ir Sonia islist miestan. Ji kalba prancuziskai, bet labai dar sunkiai, kiek prasciau nei as pacioj pradzioj. Tai kalbejom kalbejom prancuziskai, po to, kai Sonia isejo namo, pradejom angliskai :) tai tOOOkia atgaiva protui buvo, kai kalbi ir nereikia nuolat but isitempus..! bet nutarem, kad reikia ir tarpusavy stengtis kalbet prancuziskai, kad gerintume sia kalba.






Sestadieni ryte atsikeliau, grazus oras buvo, tai nutariau nukeliauti iki turgaus, kuris vyksta centre, apie kuri jau pasakojau. Tai va siek tiek pafotkinau. Prisipirkau vaisiu, darzoviu. Si savaitgali Rennes vyksta aviatoriu svente, tai virs galvos vis karts nuo karto praskrisdavo burys naikintuvu, paleisdavo splavotus dumus, smagu ir grazu :) deja, ju nufotkinti nepavyko niekaip :).












Vakare pasikvieciau pas save Sonia ir Anie, bet Anie kazkur prapuole ir nepaskambino, tad tik su Sonia atsigabenom pas mane, pasidarem uzkandos, atsidarem vietinio sidriuko buteli. Sedejom, plepejom, parodziau jai seimos ir draugu nuotrauku siek tiek. Tai kas labiausiai jai uzkliuvo, kad Tomo Rasele panasi labai i Courtney Cox (Monika is “Draugu”) :) ir sake, kad Jaunius labai labai grazus :) (Jauniau, vaziuok cia, busi populiarus vyras).




Sekmadieni mano gatveje vyko toks turgus kaip praeita savaitgali buvo prie mano darbo. Tai Sonia atvaziavo pas mane, tai beveik visa diena ten prasitrynem. Si karta irgi grizau namo su grobiu :)

grobis:




lektuvai:



Dar vienas nerealus dalykas – AS TURIU NAMIE INTERNETA dabar! :) NEMOKAMA :) na, as uz ji nemoku. Cia yra toks belaidis internetas, kurio prisijungimus Sonia gavo is savo draugu, dave man ir jis cia puikiai veikia! Nebuciau lietuvaite, jeigu nesugebeciau suktis ane..?:)

Oj kaip daug cia si roza prikurpiau.. :) baigiu, nes matyt jau pabodo ir skaityti ;)

Iki greito!
Ilgiuosi!
Bisous!

Juste

2010 m. rugsėjo 19 d., sekmadienis

pirmas savaitgalis Rennes

Labas !

Na stai mano pirmas savaitgalis Rennes eina i pabaiga. Negaliu pasakyt, kad taip WOOOOOOOW koks geras savaitgalis :) bet tikiuosi, kad toliau viskas eis geryn :).

Ketvirtadieni turejom vakariene su centro gyventojais. Susirinko gana nedaug zmoniu, apie 10. Truputi jiems papasakojau, kodel cia esu, is kur esu. Aisku, daug kalbeti dar man sunku, tad daugiau klausiausi ju plepalu. Gana jauni visi, keletas tik panasaus amziaus kaip mano.
Susidariau pirma ispudi, kad prancuzu jaunimas nelabai moka uzsienio kalbu. Jie mokosi anglu mokykloje, bet beveik jos nemoka, nera daug keliave. Bet cia gal tik mano centre, kur nelabai turtingi visi, is mazesniu miesteliu. Kaip supratau, jie nores, kad pamokyciau anglu kalbos. Kol kas neisivaizduoju, kaip tai reikes daryt, na bet pamastysiu :).

Po vakarienes, apie 22.30 per senamiesti ejau namo. Tai ejau, o mano sirdis raudojo, kad einu namo. Nes aplinkui vyko TIEEEEEEEEK tusu.. ten sake ketvirtadianiais pats gazas baliu. Tai pamaciau: pilna jaunimo, visi dainuoja, osia. Paplepejau su keletu praeviu/pakeleiviu. Ir isvariau namo. As dar atsiimsiu.. :)

Penktadieni pietavau su mano projekta koordinuojancios organizacijos direktoriumi, domejosi, kaip man cia viskas. Pirmadieni esu pakviesta pas juos is ryto kavos. Na jie megejai pabendrauti prie kavutes, man tai irgi patinka :)
Realiai penktadienis taip ir baigesi, nuvaziavau apsipirkti i namus visko ir ziurejau filmus bei nuejau miegoti. Nes oras fainas, miestas fainas, nu bet kiek galima vienai po ji bastytis :)

Sestadieni is ryto susitikome su mano “social friend” (cia tokia man paskyre koordinuojanti organizacija, kad mane ivestu i social life :) ). Ji yra ispane, vardu Sonia, mano amziaus. Faina panele, kalba angliskai, prancuziskai, ispaniskai be abejo. Bendravom prancuziskai, bet kai ko nors nezinodavau, pasakydavau angliskai. Su ja nuejom i toki labai grazu parka, vadinama Tabor (nuotraukose), ten daug geliu, pauksciu, augmenijos, zodziu ideali vieta piknikams.




Sestadieni buvo tokia diena, kad i kai kuriuos muziejus galima eiti nemokamai. Tai nuejom i senaji parlamenta, ten gavom gide ir 30 min ekskursijoje buvom. Grazu ten, bet aisku, muziejus yra muziejus… :)





Veliau dar pasivaiksciojom po turgu, kuris cia vyksta sestadieniais. Tai tikrai labia didelis turgus, kur galima isigyti VISOKIO maisto, pamatyti VISOKIU zmoniu, idomu :) toks bardakelis, surmulelis, man patinka labai .

Veliau Sonia turejo begti, sutarem susitikti vakare. O as dar nuejau i toki viena renginuka: tame kvartale, kur as dirbu, visa savaitgali vyko toks ale turgus, kur visi, kas nori, gali pardavineti senus/nebereikalingus daiktus. Tai ten nesveikaaaaaaai daug visko buvo: tiek zmoniu, o ypac prekiu. Ko tik nenori: indai, knygos, drabuziai, dvd, zaislai, batai… zodziu VISKAS :) apejau tik puse to turgaus, nes jau nebeturejau jegu. Uz 10 euru ikirtau visai nemazai geru daiktu: akinius nuo saules (3 eur), Paulo Coelho knyga (1 eur), puiku Esprit rankinuka (5 eur) ir veidrodi i buta (1 eur). Tai visa nusikalus grizau namo, pailsejau ir vel isvariau susitikti su Sonia.





Sonia nusivede mane pas savo draugus: ispana Antonio ir itale/graike Maria-Angela. nuvykom pas Antonio pasedet su vynu, sidru ir suriu bei kitais uzkandziais. Buvo toks international vakaras, nes jie tarpusavy kalbedavo tai italiskai, tai ispaniskai, tai visi kalbedavome prancuziskai. Idomu be galo :). Jie tokie gurmanai, man atrodo nuo mazumes ten jie tokie, nusipirke surio kazkokio ten labai, vyno, viskuo dziaugiasi :) fainai, labai idomu buvo.

Po to su jais islindom i miesta, pasivaiksciojom ir nuejom i "rue de la soif", kas reiskia "Troskulio gatve", kur daug daug baru ir visi malsina troskuli savo ten :) taigi nuejom ten i viena bareli pasedeti, isgerem alucio ir po to man apie 00.30 reikejo lekti i paskutini autobusa. Beje, keista, bet alus cia kainuoja pigiau nei Cola :) jie juokauja, kad cia del to pavojinga, nes gali prasigerti, juk per pietus vietoj Colos visad geriau paimti alaus :)))

Tikrai smagi kompanija. Sonia kaip minejau cia irgi savanoriauja. Antonio cia studijuoja magistra, o Maria-Angela cia buvo atvykusi aplankyti judvieju, nes pati Nantes atlieka praktika. ZOoodziu, pasaulis maisosi :)








Siandien susitikome ir nuejom papietauti i indu restoraniuka, tai as daug nevalgiau, nes kazkaip esu sau pasakius, kad maistui pinigu reikia leisti kuo maziau, geriau pasitaupyti kokiom kelionem. Na bet vis tiek idomiai papietavom, po to nuejom kavutes atsigerti. Tai va truputi jau zmoniu ratas pleciasi. ANtonio sake, kad jo pora grupioku yra buve pagal Erasmus programa Lietuvoje, tai reikes su jais susipazinti taip pat.






Tokios tokeles, rytoj turesiu prancuzu kalbos testa universitete, nustatys mano lygi ir tuomet uzrasys mane i kursus.

Parasykit man, kaip gyvenate jus!

Siaip cia oras fantastiskas, tftu tfu tfu, nes siaip sako kad ten daug lyt turetu.. na bet kol kas megaujuosi :)

Pasiilgau!!!!


Juste

2010 m. rugsėjo 16 d., ketvirtadienis

Bonjour! ;)

Na stai “i trasa” eina ir mano blogas. Prizadu pasistengti nerasyti labai ilgai ir issamiai, nes speju nebus labai jau ir ka, juk vienoj vietoj busiu daugiausiai :) taigi ir jum bus idomiau, ir man lengviau.

Voila, pradedam.

Kelione is Vilniaus i Rennes uztruko apie 10 h, per kurias daug kosejau, labai skaudejo galva ir tempiau sunkias tases. Fainumo mazai, bet nuotaika puiki, vis galvoju apie tai, kas laukia.

Kai atvykau traukiniu is Paryziaus i Rennes, mane pasitiko mano mentore Yvonne. Jai aplink 50 metu, labai manimi rupinasi. Pirmas sias dienas daugiausiai su ja ir bunu, nes tvarkomes visokius techninius dalykus: banko saskaita, kalbos kursai, viesojo transporto bilietai, ect.

Apie viska is eiles.
Bustas. Gyvenu viena butuke, labai mielame. Yra svetaine (jusu kambarys, sveteliai busimieji), mano miegamasis, virtuve ir dusas. Gyvenu ramiame rajone, kur visi namukai yra max 4 aukstu, toks ramus ramus rajonas. Ejau cia kazkada ieskoti parduotuves, tai puse rajono apejau ir neradau nieko, tik BAR/LOTO/TABAC , cia tokie “madingi” bariukai, kur sedi diedukai:) Aisku veliau radau ir supermarketa.
Nuo senamiescio gyvenu 10-15 min kelio autobusu.
Miestas. Dar nedaug jo apziurejau, bet buvau senamiestyje, tai man labai patiko, toks surmuliukas, grazu, daug jaunimo. Treciadieni apie 18 h visos kavines sausakimsos. Per miesta teka upe, kuri vadinasi Villaine.
Ir mano darbas yra prie upes. Taigi visai netoli ir senamiescio. Pesciomis per 5-8 min nuejau siandien. Ka as ten darysiu? Dar nezinau :). Sia/kita savaite turetu viskas paaisketi. Siaip si organizacija uzsiima veikla, kurios atitikmens Lietuvoje nera, taigi ner su kuo palyginti. Tiesiog jei esi vaikas is kaimo, bet nori persikelti mokytis i miesta, bet neturi tam galimybiu, nes tarkim neturi teveliu, gali kreiptis i sia organizacija. Cia galesi issinuomoti buta bei cia dirbantys zmones atstos tau globejus – organizuodami visokius susitikimus, padedami tvarkytis administracinius reikalus, isklausydami, bendraudami, rengdami renginius ir pan. Taigi as busiu atsakinga berods uz tam tikru renginuku suorganizavima bei informacijos skleidima. Cia preliminariai, kiek esu supratusi. Bet manau su laiku viskas ims aisketi. Ir gal tada visai ne taip bus :).
Bendradarbiai. Dar ne su visais susipazinau, bet musu ten daug nera, apie 8 man atrodo. Siaip visi labai draugiski, rupinasi manimi, vienzo zmones geri. Apie juos placiau parasysiu, kai pati daugiau zinosiu :)

Pirmi ispudziai.
Pirma vakara uzejo stadija, kuri pagal visas statistikas turejo ateiti tik po trecdalio isvykimo laiko – nostalgija namams.  taip taip jau pacia pirma diena. O taip buvo todel, kad blogai jauciausi, nes speju su temperatura buvau. O gi nepasirodysi pirma diena, kad esi niurzganti, skaudancia galva ir nieko nenorinti, tik i lova.. :) na tai stengiausi buti kiek imanoma maloni, suprasti ir kalbeti prancuziskai. Galiausiai pasiprasiau nuvezama namo, nes jauciau, kad shakiai pareina. Na, o namie tokiai visai serganciai kad liudumas uzpuole.. nenorejau nieko, tik pas mam ir teti :). (Mama, teti tai nereiskia, kad siaip nenoriu. Noriu, tik da truputi veliau :)). Bet prigeriau Fervexo, uzmigau 9 h vakaro ir ismiegojau iki kitos dienos 9 h ryto, tai jau buvo kiek geriau.
Taigi antra diena tvarkiausi visokius formalumus, apie kuriuos jau minejau. Interneta kol kas turiu tik darbe, veliau ziuresiu, gal ir namie isitaisysiu toki stebukla :). Be to “Ezys” su savo roumingu leidzia man tik skambinti, atsiliepti ir gauti sms. Pati sms, deja, rasyt negaliu. Tai irgi prancuziska rysi koki ikirsiu, kad karts nuo karto galeciau brukstelt kazka.

Na kol kas tiek. Siandien va eisiu i banka viena, tai issukis bus susikalbeti, kad saskaita atsidaryciau. Vakare bus mano pristatymas visiems organizacijos gyventojams – jaunimui, kuris gyvena siame centre. Turesiu atsakineti i ju klausimus, truputi papasakoti is kur esu ir kodel. Tai savo lauzyta prancuzu kalba meginsiu nesusimaut. Taigi, siandien laukia daug prancuzu kalbos experience’o 

Stai idejau nuotraukikiu, kiek spejau cia per pora dienu pridaryt. Nebaisiai kokybiskos ir “meniskos”, bet jei norit geresniu, teks atvaziuoti ir patiems nusifotkint :)

Ok, parasysiu kita karta. Speju pradzioj bus dazniau rasoma, nes da nelabai turiu cia draugu, tai nelabai turiu daug “uzklasines” veiklos. Veliau, jei visgi atsiras draugu, galiu ir uztinget. Bet svarbiausius ir idomiausius dalykus stengsiuos papasakot, kad po to nepamirsciau, kai grisiu :)

Iki!

Pasiilgau! Buciuoju!

Juste (prancuzai taria Zhiuste :)

Cia as dirbu:



cia upe prie mano darbo:


tradiciniai senamiescio pastatai:


cia Janenui butu ka veikti ;))
















Mano butas:






daug tokiu cia :)


Dar senamiescio siek tiek:







Namas, kuriame yra mano butas, 4 aukstas: